logo

Skrng musim panas. Kalau pergi hospital, penuh je skrng budak2. Wad2 pon penuh jer time2 musim panas cam gini. Sue tertarik nk kongsi 1 artikal yg sue jumpa. Ce baca. Moga bermanfaat bersama.. Nanti jgn lupa SHARE yer.. Tlg menolong utk ingatkan semua ibu bapa.. .

========== TANDA2 DEMAM PANAS ========== .

(+) Suhu badan 37°C dan ke atas.

(+) Badan dan kepala panas, tapi tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru-biruan.

(+) Badan tak berpeluh. Kaki dan tangan sejuk.. badan panas, kepala panas. (kalau tangan, muka, kaki dah biru tu cepat2 bawa klinik/hospital..)

(+) Kalau anak kecil, merengek je... sebab badan tak selesa... 

========== APA PERLU BUAT KALAU ANAK DEMAM? ========== .

(+) Periksa suhu badannya (kerap kali periksa terutama sebelah malam kerana menurut kata nurse hospital, kalau malam lagi cepat suhu meningkat... kadang-kadang kita tak perasan). Suhu normal dlm 36°C. Tapi kalau kita sukat suhu anak dah sampai 37°C tu cepat2 balut dia dgn kain basah.

(+) Kalau anak dah mula demam panas, balut badan anak dengan kain basah. Mandikan dia dengan air sejuk. Mula siramkan kaki dulu kemudian baru badan dan diikuti dengan kepala.

(+) Kalau suhu badan anak masih tak turun, segera bawa ke klinik. Kalau ada simpan ubat masuk buntut tu, masukkanlah kat anak. Kalau tak yakin, cepat-cepat bawa ke klinik, biar doktor buatkan...

(+) Kalau anak demam panas, sentiasa monitor suhu badannya. Kalau boleh simpan termometer dan ubat masuk buntut tu kat rumah. Itu langkah rawatan asas sebelum bawa anak ke klinik. .

========== APA PERLU BUAT KALAU ANAK DAH KENA SAWAN TARIK DI RUMAH? ========== .

(+) Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.

(+) Buka mulut dia. Kalau mulut berbuih, korek mulut dia keluarkan air liur dan buih tu... Jangan biar dia tertelan air liur dia sendiri sebab boleh menyebabkan dia mati lemas/tercekik.

(+) Jangan biar anak ketap gigi.. takut terketap lidah dia...

(+) Jangan masukkan ubat buntut masa anak tengah kejang, biar dia sedar dulu baru basahkan kaki dia dengan air sejuk. Bila dia dah sedar/menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).

(+) Kalau takde ubat buntut kat rumah, bila anak dah sedar tu.. cepat-cepat bawa ke klinik. Doktor akan bagi rawatan selanjutnya. .

--> Ingat, waktu anak kejang tu... seluruh badan dia kejang... so jgn goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Pastu cepat2 sedarkan dia dengan cara mandikan dengan air sejuk. .

--> Alirkan air dari kaki dulu dan ke atas... dan bawa ke klinik/ hospital berhampiran. Waktu kejang tu, otak dia berhenti dari menerima oksigen. Sebab tu even kita dah bagi rawatan di rumah, masih kena bawa ke klinik/ hospital utk dapat bantuan oksigen. .

--> Otak kalau tak dapat oksigen mencukupi dalam masa singkat boleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab tu bahaya sangat2 kalau anak dah kena kejang nih..... .

--> Sawan ni mungkin boleh datang balik bagi anak-anak yg pernah kena masa demam panas. So setiap kali anak demam, sentiasa la monitor suhu dia. . Jom SHARE dgn rakan2 sbg langkah berjaga2.. Moga artikal ni dpt bantu ibubapa diluar sana. . Diary Ibu Mengandung & Si Comel -

LIKE utk info terkini . LIKE Penaja : . 1. Kekabu KICO - Pengeluar Keperluan Bayi Berasaskan Kekabu Asli 100% No1 Asia 2. KICO Baby Center - Kidz Collection Corner

Share this

Demo Options

Select Theme Color
Select Menu
Select Product Effect
Select Layout Style
Select Body Image

Background only applies for Boxed, Framed, Rounded Layout